Hamilelerde Fıtık
Hamilelikte rahmin büyümesiyle karın içi basınç artarken karın kasları da zayıfladığı için farkına varılmamış bazı fıtıklar büyüyebilir ya da yeni fıtıklar oluşabilir. Gebelikte ortaya çıkan göbek fıtıklarının birçoğu küçüktür. Bu fıtıklar doğum sonrasında kendiliğinden gerileyebilir; aksi takdirde ameliyat gerekir. Hamilelik sırasında acil fıtık ameliyatı çok nadir görülen bir durumdur. Ancak bildirilen vakaların sonuçları yüz güldürücüdür. Hamilelikte ortaya çıkan fıtıkların sezaryenle aynı seansta onarılması mümkün olsa da karın duvarı kas yapısının toparlanması sonrası onarılması daha uygundur.
Fıtık Ameliyatı Sonrası Gebe Kalmak
Daha önce karın ön duvarı fıtığı nedeniyle yama onarımı yapılmış kadınların sonradan normal doğum veya sezaryenle çocuk sahibi olmaları mümkündür. Bununla birlikte fıtığın tekrarlama olasılığı 1.6 kat artmaktadır. Bu konuda benimsenmiş net bir yaklaşım yoktur. Ameliyat sonrası en az 1 yıl hamile kalınmaması, tedavi şartsa yama konmadan dikişle tamir yapılması ve doğumlar bittikten sonra kalıcı yamalı onarım yapılması yönünde eğilimler olduğu söylenebilir. Mecbur olmadıkça doğurganlık çağındaki kadınlara ameliyat yapmamayı , doğurganlık sonrası dönemde operasyonu yapmayı tercih eden cerrahlar da vardır. Bu konuda en doğru yaklaşım hasta ile ortak karar vermek olacaktır.
Sezaryen Sonrası Fıtık
Sezaryen yeri fıtığı, kesi yeri fıtıklarındandır. Sezaryen sonrası gelişen fıtıkların onarımı için emzirme ve bebeği belli bir yaşa kadar büyütme sürecini tamamlaması beklenir. Bu süre zarfında hamilelik sırasında gevşeyen karın yapısı da büyük ölçüde düzelecek ve ameliyat daha güvenilir hale gelecektir.
Ameliyat Sonrası Kronik Ağrı
Ameliyat sonrası 3 aydan daha uzun süre devam eden ağrılar olarak tanımlamıştır. Hastaların çoğunda ağrı 6. ayda kaybolduğundan 6 ay beklemek daha uygundur. Fıtık ameliyatlarından sonra ortaya çıkan kronik ağrının nedensel analizi oldukça karmaşıktır. Ağrıyı yapan nedenin doğrudan yama olması ilk akla gelen nokta olmakla birlikte durum bu kadar net değildir.Birçok vakada yamanın çıkarılması uygun olmaktadır. Yamanın toplanarak bir kitle oluşturduğu (meshoma) olgularda ise yama mutlaka çıkarılmalıdır. Tekrar yama yerleştirilip yerleştirilmeyeceği konusu açık değildir ve vakanın durumu ile cerrahın kararına bağlıdır.Kronik ağrı açısından :
Fıtık ve Cinsellik
Büyük kasık ve karın duvarı fıtıkları gerek erkek gerekse kadınlarda cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Öncelikle büyük fıtıklar şekil bozukluğu nedeniyle cinsel ilişkiye fiziki olarak izin vermeyebilir. Fıtığa bağlı görüntü hem bireyde hem de eşinde isteksizlikyaratabilir. Bunun dışında bazı kasık fıtıkları büyüklükten bağımsız olarak da ağrı ve rahatsızlık yarattığından cinsel aktiviteyi engelleyebilir. Kasık fıtığı olan bireylerin %30’unda ağrılı cinsel birleşme olduğu bildirilmiştir. Ameliyat sonrası ağrılı cinsel birleşme sorunu %10’ların altına düşer. Ayrıca torbalara kadar inen büyük kasık fıtıklarının cinsel organların kan akımını da belli ölçülerde engelleyebilmesi de söz konusudur.
Ameliyat öncesi cinsellik esnasında ağrısı olmayan bireylerde ameliyat sonrası ağrı görülme oranı ise %2 dir.
Fıtık ameliyatı kısırlığa yol açar mı?
Kasık fıtığının erkeklerde üreme sorunlarına neden olduğu şeklinde net bir bilimsel veri mevcut değildir. Çok nadiren büyük fıtıkların ameliyatı sonrasında bazı sıkıntılar çıkabilmektedir. Bu durumun önlenmesi için büyük fıtık keselerinin tamamen çıkarılmayarak yarıdan kesilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte henüz çocuk sahibi olmamış ve bu konuda özel durumu bulunan genç erkek bireylerde mutlaka doğru algoritma izlenmelidir. Sperm sayısının az (azospermi) olduğu bilinen, tek testisli (doğumsal veya başka bir ameliyat sonucu) erkek hastalarda fıtık onarımının çocuk sahibi olunması sonrasına bırakılması makul bir yaklaşımdır. Bu gibi olgularda cerrah mutlaka hastanın ameliyat öncesi spermiogram testini dosyaya eklemelidir.
Fıtık ameliyatından ne kadar zaman sonra cinsel ilişkiye girilebilir?
Fıtık ameliyatı sonrasında cinsel aktiviteye geri dönüş için ortak bir karar ve net bir bilimsel veri yoktur. Genelde önerilen minimum süre 1 haftadır. Ancak büyük ve zor onarım yapılanfıtıklardan sonra tıpkı sportif aktiviteler gibi normal cinsel hayat için de 4 hafta kadar beklenmesi doğru olacaktır.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.